Om Hverdagshøjskolen til Søs (KBH)

Fællesskab – Glæde – Empati – Sikkerhed – Bæredygtighed

Drømmen om Hverdagshøjskolen til Søs

Hverdagshøjskolen til Søs er først og fremmest et tilbud til unge, som ønsker at udfolde deres indre sømandsdrøm. Hverdagshøjskolen til Søs er en kombination af det bedste fra to verdener: Højskole og Sejlads. Havet og båden er den perfekte ramme til højskole. Med en hverdagshøjskole til søs drømmer vi om:

  • Dannelse og læring efter grundtvigsk højskoletradition, hvor vi bliver klogere på os selv og livet.
  • Fællessang fra højskolesangbogen.
  • Eventyr på havet til forskellige destinationer i danske farvand.
  • Nærvær med hinanden og havet.
  • Fordybelse i os selv, hinanden og andre interessante emner.
  • Udvikling for både fællesskabet og samfundet, som tager os i en bæredygtig retning.

Med båden Pomfritten (X-Yacht 99) som rammen, vil vi med hverdagshøjskolen skabe et rum for fællesskab, læring, nærvær og udvikling. Gennem forskellige friluft- og sejladsaktiviteter, er det hensigten at stimulere nysgerrighed og styrke deltagernes kendskab til havet og hinanden.

20220529_101657_Original-2

Hvornår sejler vi?

HVERDAGSSEJLADSER    MANDAG – TIRSDAG – ONSDAG

Hverdagshøjskolen til søs kommer som udgangspunkt til at foregå i hele sejlsæsonen i sommerhalvåret fra april til oktober, dog med en lille sommerpause i løbet af sommerferien.

Vi foretager tre sejladser om ugen i eftermiddags- og aftentimerne, fortrinsvis mandag, tirsdag og onsdag. Da der ikke er plads til alle elever ombord på Pomfritten på en gang, vil Pomfritten stævne ud med forskellige hold af gaster to gange om ugen. Hverdagssejladserne vil have forskellige temaer eller fokuspunkter afhængigt af den ansvarlige skipper og co-skipper. Dette spektrum af temaer for sejladsen kan spænde lige fra læren om den gode gast, til drømme og stjernekiggeri – altid med en højskolesang eller to. 

højskoledage

Derudover vil der være højskoledage den sidste søndag i hver måned. Højskoledagene vil typisk have et tema, fx sejler-intro, mindfulness & yoga eller bæredygtighed. Mulighederne er mange. Sammen finder vi ud af hvilke temaer, vi gerne vil fordybe os i.

Vi håber på opbakning til at starte og slutte sejlsæsonen med en weekendtur, hvor vi i fællesskab sejler afsted på eventyr i de danske farvande. På weekendturene fordyber vi os i havet, højskoleånden og hinanden. Intentionen med turene er at skabe et rum, hvor vi bliver rystet sammen som fællesskab. Hvor vi sejler hen, vides ikke endnu og kan afhænge af vind og vejrforhold, men mulige destinationer kan være Hven, Ungdomsøen, Helsingborg eller et helt andet sted.

Hvordan ser sæsonen 2024 ud?

En oversigt over hele sæsonens forløb

Dette er som udgangspunk skemaet som vi følger, tag dog forbehold for at der kan ske ændringer og justeringer, som man som gast selvfølgelig vil blive informeret om.

Hvad siger tidligere deltagere?

Mød Joshua
Mød Joshua
Joshua var gast ombord på Hverdagshøjskolen til Søs i 2022

“Min motivation for at blive en del af Havets Højskole var at lære noget om at sejle. Den forventning blev mere end indfriet om end jeg stadig mangler at lære meget om sejlads føler jeg virkelig, at jeg lært mange ting, der er gode at kunne på en sejlbåd. Alt lige fra at hejse storsejlet, lægge til i en havn og bedre vide, hvordan man sejler efter forholdene. Det jeg ikke havde forventet var, at der så hurtigt blev stablet et godt fællesskab på benene med fællessang, hyggelige togter og højskoledage.

Det er virkelig fedt at komme ud på vandet og blive blæst igennem efter en lang arbejdsdag. Efter hver sejlads har jeg altid cyklet hjem med et stort smil på læberne!

En anden ting der er ved Havets Højskole er at der er plads til virkelig mange forskellige niveauer i forhold til at sejle, og alle kan få noget ud af det.”

Mød Daniel
Mød Daniel
“Da jeg var på Havets Højskole oplevede jeg både en stor følelses af fællesskab, nysgerrighed og inspiration.

Fællesskab i form af de mange passionerede folk, som var med, og de spændende aktiviteter, samtaler og oplevelser vi havde sammen.Nysgerrighed i forhold til at både jeg og de andre deltagere lærte nye sejler-kompetencer fra de kompetente undervisere, samt at udforske livsstilen omkring det at leve ombord på en båd over længere tid. Alt dette gav en følelse af at udvikle kompetencer sammen til at kunne sejle ud i verden og “opdage” nye steder til havs.
Jeg vil klart anbefale at blive en del af Havets Højskole, hvis du har mod på at lære nyt, er nysgerrig på livet og på andre mennesker eller har en interesse for/drøm om at forbedre sig inden for sejlads. Alt dette kan du gøre i det bedste selskab gennem Havets Højskole – Og dertil er der desuden god chance for tendensen til en voksende eventyrlyst, som du vil kunne både udforske og udleve på samme tid.”

Mød Marie
PlayPlay
Mød Marie
Marie var med som gast på sommertogtet i 2021

“Jeg havde absolut ingen sejlerfaring inden jeg tog med, og det var overhovedet ikke noget problem at være med … Det var sådan en højskolestemning som var helt magisk, hvor man lærte hinanden rigtig godt at kende”

Mød Jacup
Mød Jákub
“Havets Højskole er en unik mulighed for at opleve det bedste fra to verdener, som tilsammen danner rammen om et dynamisk fællesskab.

Togtet med Havets Højskole i sommeren 2021, har gjort mig mere nysgerrig på livet. Det var fantastisk at møde nye mennesker, og ikke mindst, livsbekræftende at mærke det fællesskab, som opstod og udfoldede sig i samspillet med de oplevelser vi havde.

Hvis du bliver en del af Havets Højskole, bliver du en del af et fællesskab, som favner bredt. Netop kombinationen af højskole og sejlads giver en helt særlig stemning, som emmer af eventyr, mystik og magi.

På vores togt ofrede vi til Kong Neptun, passede på vores amuletter for at undgå straf (underholdning), afholdte regatta med udklædning og konkurrencer. Der var også forskellige initiativer på land, som f.eks yoga/meditation, hiphop dans eller udforskning af de lokalområder, hvor vi lagde til. Vi var tilmed ude og underholde de lokale på Samsø med musik og dans i forbindelse med optakt til fodboldlandskamp. Hver aften hyggede vi med fællesspisning og fællessang på ægte højskolemanér.

På Havets Højskole kan du lære om alt det, som gør sejlerlivet til noget helt særligt. Jeg føler, at jeg har fået meget ud af at være med på Havets Højskole. Og, det er noget jeg kan tage med mig, både i form af inspiration i min hverdag, og i form af mere gåpåmod i livet.”

Mød Mette
PlayPlay
Mød Mette
Mette var frivillig skipper på sommertogtet i 2021

“Det var helt vildt fedt og jeg lærte utrolig meget. Så kan højskolen jo også det at samle mennesker, alle mulige slags mennesker. Jeg har virkelig lært nogle skønne mennesker at kende, som jeg slet ikke kendte før og som jeg virkelig er blevet gode venner med nu.”

previous arrow
next arrow