Hverdagshøjskolen til Søs (KBH)

KOM MED på eventyr i et Ungt fællesskab

Fællesskab – Glæde – Empati – Sikkerhed – Bæredygtighed

Med båden Pomfritten (X-Yacht 99) som rammen, vil vi med hverdagshøjskolen skabe et rum for fællesskab, læring, nærvær og udvikling. Gennem forskellige friluft- og sejladsaktiviteter, er det hensigten at stimulere nysgerrighed og styrke deltagernes kendskab til havet og hinanden.

Drømmen om Hverdagshøjskolen til Søs

Hverdagshøjskolen til Søs er først og fremmest et tilbud til unge, som ønsker at udfolde deres indre sømandsdrøm.

Hverdagshøjskolen til Søs er en kombination af det bedste fra to verdener: Højskole og Sejlads. Havet og båden er den perfekte ramme til højskole. Med en hverdagshøjskole til søs drømmer vi om:

Dannelse og læring efter grundtvigsk højskoletradition, hvor vi bliver klogere på os selv og livet.
Fællessang fra højskolesangbogen.
Eventyr på havet til forskellige destinationer i danske farvand.
Nærvær med hinanden og havet.
Fordybelse i os selv, hinanden og andre interessante emner.
Udvikling for både fællesskabet og samfundet, som tager os i en bæredygtig retning.


Hvad siger tidligere deltagere?

Mød Joshua
Mød Joshua
Joshua var gast ombord på Hverdagshøjskolen til Søs i 2022

"Min motivation for at blive en del af Havets Højskole var at lære noget om at sejle. Den forventning blev mere end indfriet om end jeg stadig mangler at lære meget om sejlads føler jeg virkelig, at jeg lært mange ting, der er gode at kunne på en sejlbåd. Alt lige fra at hejse storsejlet, lægge til i en havn og bedre vide, hvordan man sejler efter forholdene. Det jeg ikke havde forventet var, at der så hurtigt blev stablet et godt fællesskab på benene med fællessang, hyggelige togter og højskoledage.

Det er virkelig fedt at komme ud på vandet og blive blæst igennem efter en lang arbejdsdag. Efter hver sejlads har jeg altid cyklet hjem med et stort smil på læberne!

En anden ting der er ved Havets Højskole er at der er plads til virkelig mange forskellige niveauer i forhold til at sejle, og alle kan få noget ud af det."

Mød Daniel
Mød Daniel
“Da jeg var på Havets Højskole oplevede jeg både en stor følelses af fællesskab, nysgerrighed og inspiration.

Fællesskab i form af de mange passionerede folk, som var med, og de spændende aktiviteter, samtaler og oplevelser vi havde sammen. Nysgerrighed i forhold til at både jeg og de andre deltagere lærte nye sejler-kompetencer fra de kompetente undervisere, samt at udforske livsstilen omkring det at leve ombord på en båd over længere tid. Alt dette gav en følelse af at udvikle kompetencer sammen til at kunne sejle ud i verden og “opdage” nye steder til havs.
Jeg vil klart anbefale at blive en del af Havets Højskole, hvis du har mod på at lære nyt, er nysgerrig på livet og på andre mennesker eller har en interesse for/drøm om at forbedre sig inden for sejlads. Alt dette kan du gøre i det bedste selskab gennem Havets Højskole – Og dertil er der desuden god chance for tendensen til en voksende eventyrlyst, som du vil kunne både udforske og udleve på samme tid.”

Mød Marie
PlayPlay
Mød Marie
Marie var med som gast på sommertogtet i 2021

"Jeg havde absolut ingen sejlerfaring inden jeg tog med, og det var overhovedet ikke noget problem at være med ... Det var sådan en højskolestemning som var helt magisk, hvor man lærte hinanden rigtig godt at kende"

Mød Jacup
Mød Jákub
"Havets Højskole er en unik mulighed for at opleve det bedste fra to verdener, som tilsammen danner rammen om et dynamisk fællesskab.

Togtet med Havets Højskole i sommeren 2021, har gjort mig mere nysgerrig på livet. Det var fantastisk at møde nye mennesker, og ikke mindst, livsbekræftende at mærke det fællesskab, som opstod og udfoldede sig i samspillet med de oplevelser vi havde.

Hvis du bliver en del af Havets Højskole, bliver du en del af et fællesskab, som favner bredt. Netop kombinationen af højskole og sejlads giver en helt særlig stemning, som emmer af eventyr, mystik og magi.

På vores togt ofrede vi til Kong Neptun, passede på vores amuletter for at undgå straf (underholdning), afholdte regatta med udklædning og konkurrencer. Der var også forskellige initiativer på land, som f.eks yoga/meditation, hiphop dans eller udforskning af de lokalområder, hvor vi lagde til. Vi var tilmed ude og underholde de lokale på Samsø med musik og dans i forbindelse med optakt til fodboldlandskamp. Hver aften hyggede vi med fællesspisning og fællessang på ægte højskolemanér.

På Havets Højskole kan du lære om alt det, som gør sejlerlivet til noget helt særligt. Jeg føler, at jeg har fået meget ud af at være med på Havets Højskole. Og, det er noget jeg kan tage med mig, både i form af inspiration i min hverdag, og i form af mere gåpåmod i livet.”

Mød Mette
PlayPlay
Mød Mette
Mette var frivillig skipper på sommertogtet i 2021

"Det var helt vildt fedt og jeg lærte utrolig meget. Så kan højskolen jo også det at samle mennesker, alle mulige slags mennesker. Jeg har virkelig lært nogle skønne mennesker at kende, som jeg slet ikke kendte før og som jeg virkelig er blevet gode venner med nu."

previous arrow
next arrow

Vil du være gast?

Hverdagshøjskolen til Søs er til dig på 20-30 år, som drømmer om sejlads, eventyr og fællesskab. Som gast er du ’højskoleelev’ på Pomfritten, som hører under Havets Højskole.

Hverdagshøjskolen er både til dig, som drømmer om at få en fod indenfor en verden af sejlads, og til dig som allerede kender til sejlads, men ønsker mere af det i hverdagen. Sejlererfaring er derfor ikke krav, så længe du bare har en nysgerrig og respektfuld tilgang til havet. 

Som gast bliver du en del af et sejlerfællesskab med fokus på højskolehygge, nærvær og  fordybelse. Hverdagshøjskolen er derfor også til dig, som ønsker mere højskoleliv og eventyr i hverdagen. 

Der er 21 gastepladser til 21 modige unge mennesker, som har lyst til at udfolde mulighederne og tage ansvar for fællesskabet sammen med os. Antallet af pladser giver mulighed for, at du som gast får mindst én sejlads om ugen på Pomfritten. Du skal derfor forvente fire sejladser om måneden, med mulighed for flere. 

Prisen for at være gast er 4000 kr. for sæsonen 2023. Beløbet går til havneafgift, forsikringer, vedligehold og drift af Pomfritten, samt arrangementer og temadage. Med i prisen får du som gast:

 • En elevplads på hverdagshøjskolen i hele sejlersæsonen (sommerhalvåret).
 • Adgang til et fantastisk fællesskab af sejlglade mennesker.
 • Mulighed for at hænge ud på Pomfritten i din fritid 
 • Gratis adgang til online foredrag og fortællinger, som afholdes af Havets Højskole uden for hverdagshøjskolens regi.

Hverdagshøjskolen til Søs giver en helt særlig mulighed for at sætte sit eget præg på retning og ramme for højskolen som gast. Det er en mulighed for såvel en forventning. Som gast ombord indgår du i et forpligtende fællesskab, som er afhængigt af deltagelse og engagement. Der skal være en balance mellem at give og at tage, så vi sammen finder en god vej igennem sæsonen. Har du lyst og mod til komme ombord på hverdagshøjskolen?

Vil du være skipper?

Vi drømmer om at hverdagshøjskolen byder på en masse sejlads i trygge og sikre rammer. Vi leder derfor efter 6 skippere til vores hverdagshøjskole, der har mod på at stå for sejlads-delen af hverdagshøjskolen

Sejlads er et fundament / en grundsten i hverdagshøjskolen, og danner rammen om fællesskabet på hverdagshøjskolen. Skippere er derfor en helt essentiel del af fællesskabet, sammenholdet og eventyrene. 

Du skal have lyst til at bruge din sejlererfaring til at facilitere højskolelivet til søs, og have lyst til at dele din passion for sejlads med gaster og co-skipper. 

Du vil sammen med co-skipper få ansvar for de ugentlige sejladser. Mens co-skipper har ansvar for højskolelivet og de sociale rammer, bliver det dit ansvar at sejladsen forløber trygt og sikkert. 

Som skipper har du ansvar for de ugentlige sejladser, som højskolen tilbyder. Vi forventer at man som skipper hos os har god sejlerfaring med sejlbåde. Man skal have styr på sikkerheden ombord. Derudover er forstand på navigation, sejlsætning, havnemanøvre og sømandskab meget vigtigt, og endnu vigtigere er det, at man også har lyst til at lære fra sig. Derfor er gode formidlingsevner en del af pakken. Kommunikation ombord, såvel som andre steder, skal foregå i en ordentlig tone, så det er et trygt læringsmiljø. Bemærk også at vi ikke har  forudbestemt nogen aldersgrænse for skippere. Det skal dog understreges at vi har til hensigt at danne en dynamik som oser af åbenhed, ligestilling, glæde, fællesskab og ungdommelighed. 

Du skal derfor som skipper føle dig tryg ved at sejle med gaster på alle niveauer. Da der ikke er noget krav om sejlerfaring for gaster, er dette meget aktuelt. Vi forstår dog også at selv en garvet søulk, kan føle sig grøn ombord på en ny båd, så der vil være en grundig gennemgang og intro-sejladser for kommende højskoleskippere.

Skippere får adgang til Pomfritten og et fællesskab af andre sejlerglade ildsjæle. Derudover får du også gratis adgang til andre foredrag og fortællinger, som afholdes af Havets Højskolen udenfor rammerne af hverdagshøjskolen.

Som skipper får du: 

 • Mulighed for at sejle flere gange om måneden. 
 • Adgang til at bruge Pomfritten i din fritid med venner og familie
 • Mulighed for at være med til at arrangere og deltage i hverdagshøjskolens sejladser, ture og andre arrangementer.
 • Adgang til et fællesskab af andre sejlerglade ildsjæle. 

Som skipper forventer vi af dig, at du: 

 • Er klar på at sejle med gaster og co-skipper én eller flere gange hver 14. dag i løbet af hele sæsonen 2023
 • Prioriterer sikkerhed ombord højt
 • Deltage i månedlige højskoledage
 • Tager ansvar for vedligehold og reparationer af Pomfritten sammen med de andre skippere
 • Deltager i en arbejdssweeked, hvor Pomfritten skal på land og gøres tip-top til sæsonen

Finder du en længsel mod den unikke stemning i højskolens ånd, og har du lyst til at dele din viden og erfaring med sejladsen til andre nysgerrige unge mennesker?

Skulle du side med spørgsmål om skipperrollen, så skriv gerne, eller deltag i vores online møde, med andre skipperkandidater. (OBS. Link til begivenhed kommer snarest)


Vil du være co-skipper?

Når et fællesskab fungerer bedst, ligger der som regel nogle drivkræfter bag: Personer som har for øje at skabe det fantastiske rum, som vi andre kan  være og engagere sig i. Det er i vores øjne helt uundværligt for at kunne bringe højskole og sejlads sammen. 

Som co-skipper får du til ansvar at skabe den gode sejlads, men med nogle lidt andre fokuspunkter end en Skipper. Som co-skipper er der mindre opmærksomhed på navigation og sikkerhed, men mere en fornemmelse for hyggen, og at alle føler sig godt tilpas. Det er derfor ikke et krav, at man som co-skipper kan sejle, så længe du har en nysgerrig og respektfuld tilgang til havet. 

Rollen er essentiel, men også åben, forstået på den måde at hygge og magiske stunder kan skabes af mange og på mange forskellige måder. Dette kan fx være gennem

 • dine fantastiske evner inden for planlægning og koordinering af højskolen
 • din musikalitet (du spiller måske guitar eller klaver?)
 • dine evner inden for yoga, meditation og velvære
 • dine evner indenfor det kreative eller andre dannende emner i højskoleånden. Er du fx god til stjernehimlen, bæredygtighed, eller eventyrfortællinger, som vi kan fordybe os i?
 • erfaring med frivillighed og/eller højskolelivet
 • eller bare generelt din positivitet og en lyst til at deltage

Så sidder du med en følelse af at hverdagshøjskolen kunne være noget for dig, men føler du en motivation for at bidrage med noget mere til højskolen end rollen som gast, så kunne denne rolle måske være interessant for dig. 

Som co-skipper får du: 

 • Mulighed for at arrangere og komme med på de ugentlige sejladser med gasterne. 
 • Mulighed for at arrangere og deltage i højskoledage, der finder sted den sidste søndag i hver måned.
 • Mulighed for at hænge ud på Pomfritten i din fritid og tage på ture med andre fra højskolen, så vidt Pomfritten ikke har andre planer.
 • Adgang til et fantastisk fællesskab af sejlglade mennesker.
 • Gratis adgang til online foredrag og fortællinger, som afholdes af Havets Højskole, udenfor hverdagshøjskolens regi.

Rollen som co-skipper er frivillig, og du får ansvar og frihed til at sætte dit helt eget præg, med dit personlige bidrag. Som co-skipper, forventer vi, at du føler dig godt tilpas med at påtage dig den opmærksomhed som følger med værtskabet. Med ansvaret følger der også forpligtelser og forventninger om, at du er en fast del af højskolen i hele sæsonen, samt at du bidrager proaktivt.


Hvornår sejler vi?

Hverdagshøjskolen til søs kommer som udgangspunkt til at foregå i hele sejlsæsonen i sommerhalvåret fra april til oktober, dog med en lille sommerpause i løbet af sommerferien.

Vi foretager tre sejladser om ugen i eftermiddags- og aftentimerne, fortrinsvis mandag, tirsdag og onsdag. Da der ikke er plads til alle elever ombord på Pomfritten på en gang, vil Pomfritten stævne ud med forskellige hold af gaster to gange om ugen. Hverdagssejladserne vil have forskellige temaer eller fokuspunkter afhængigt af den ansvarlige skipper og co-skipper. Dette spektrum af temaer for sejladsen kan spænde lige fra læren om den gode gast, til drømme og stjernekiggeri – altid med en højskolesang eller to. 

Derudover vil der være højskoledage den sidste søndag i hver måned. Højskoledagene vil typisk have et tema, fx sejler-intro, mindfulness & yoga eller bæredygtighed. Mulighederne er mange. Sammen finder vi ud af hvilke temaer, vi gerne vil fordybe os i.

Vi håber på opbakning til at starte og slutte sejlsæsonen med en weekendtur, hvor vi i fællesskab sejler afsted på eventyr i de danske farvande. På weekendturene fordyber vi os i havet, højskoleånden og hinanden. Intentionen med turene er at skabe et rum, hvor vi bliver rystet sammen som fællesskab. Hvor vi sejler hen, vides ikke endnu og kan afhænge af vind og vejrforhold, men mulige destinationer kan være Hven, Ungdomsøen, Helsingborg eller et helt andet sted.


Hvem er folkene bag?

Nanna Astrup Eriksen
Projektleder hos Hverdagshøjskolen til Søs i København. Nanna læser til dagligt geografi på KU, hvor hun forener sin passion for naturen med hendes faglige fremtidsplaner. For lidt over et års tid siden, lod hun for alvor sin indre sømand blomstre. Her startede hun på sejlerskole i Svanemøllen havn, for at tage duelighedsbevis. Derfor brænder hun for at alle, som er nysgerrige på en verden af sejlads, kan få lov til at prøve kræfter med det hos os i Havets Højskole. Selv har hun en naturlig hang til fællesskabet og højskolens ånd. I 2017 gik hun på Hadsten Højskole og da hun startede med at studere, flyttede hun på kollegie, hvor hun hygger med fællesspisninger og fredagsbarer.

Karoline Staugaard Jacobsen
Projektleder hos Hverdagshøjskolen til Søs i København. Karoline har siden hun var lille tilbragt en masse tid på havet, på en båd og i havnemiljøer. I 2018 fik Karoline duelighedsbevis hos Kerteminde Sejlklub og har siden sejlet både kap- og langturssejlads. Karoline er en finurlig Fynbo, som til dagligt studerer en HA i Markeds- og Kulturanalyse, og interesserer sig for bæredygtig adfærd. Selvom hun ikke har været på højskole brænder hun for fællesskabet. Hun bor på kollegie og tager begejstret initiativ til fællesture, madklub og andre sjove aktiviteter.

Vores hold af frivillige i sæsonen HH23

Har du lyst til at høre endnu mere?

Følg med på:

Fremtidige infomøder vil blive annonceret på vores SoMe-platforme

Hvis du har spørgsmål eller lyst til at høre mere kan du også finde vores kontaktoplysninger i bunden af siden


FAQ

Hvad betaler jeg til som gast?

Det koster 4000,00 DKK, at være gast på hverdagshøjskolen til søs. Regnskabet for Pomfritten kan du se her:

Havneafgift SVM12746,24
Forsikring6795,93
Afskrivning (5% af værdi på 150.000 DKK)7500
Drift, vedligehold og uforudsete omkostninger45000
Organisationsomkostninger4958
Højskoleaktiviteter7000
Total84000

Der kan være tidspunkter, hvor egenbetaling kan blive aktuelt. Beslutter vi os i fællesskab for at starte og slutte sæsonen med weekendture, så vil kost og logi være egenbetaling ud over sæsonkontingentet at være gast. 

Kan jeg tage duelighedsbevis med Havets Højskole?

Du kan desværre ikke tage duelighedsbevis med Havets Højskole. Hverdagshøjskolen til Søs tilbyder i stedet en god og tryg introduktion til sejlads og sejlerlivet for dig, der drømmer om at få en fod inden for en verden af sejlads. 

Jeg bliver nemt søsyg, men vil gerne være gast, kan jeg stadig godt deltage?

Det er selvfølgelig individuelt, hvor søsyg man bliver. Søsyge kan dog imødekommes igennem forskellige ’teknikker’, og kan afhænge af vind- og vejrforhold, træthed, sult, tørst samt dit aktivitetsniveau og position på båden. Vi hjælper hinanden, men man skal også kende sig selv og sine grænser.

Skal jeg have sejlererfaring som gast?

Det er ikke et krav at man skal kunne sejle, når man melder dig til som gast. Vi forventer dog, at du har en nysgerrig og respektfuld tilgang til havet.

Jeg vil gerne være skipper, men jeg ved ikke om jeg har nok sejlererfaring?

Det er naturligvis et ansvar man tager på sine skuldre. Når pomfritten sejler ud skal både elever såvel som skipper føle sig fuldstændig tryg. Derfor vil vi gerne gå i dialog, for at undersøge den enkeltes erfaring og motivation. Derudover kan selv en garvet søulk, føle sig grøn ombord på en ny båd, så der vil være en grundig gennemgang og introsejladser for kommende højskoleskippere.

Hvornår vil jeg få svar på min ansøgning?

Vi vil løbende læse ansøgninger og har givet alle svar senest d. 17/3-2023. Vi sender svar på mail.

Hvor ligger båden?

Båden, Pomfritten, har bådplads i Svanemøllehavnen, tæt på toiletter, bad, bordebækesæt og grill.

Kan jeg komme med, hvis jeg er ældre end aldersgrænsen?

Ja! Aldersgrænsen er vejledende. Send en ansøgning via linket i toppen og skriv om dig og din motivation til at deltage. 

Kan jeg ansøge om flere roller end én (gast, skipper, co-skipper)?

Du må gerne ansøge til flere roller på højskolen. Du skal dog være forberedt på, at det ikke er muligt både at være gast og skipper eller gast og co-skipper. 


Om Pomfritten som båd

Pomfritten er en 10 meter glasfiber sejlbåd, X-Yacht 99, fra 1994.
Pomfritten ligger i Svanemøllen Havn klar til at tage på eventyr.